Laatste race in Genk

Na een zomerstop van ruim 2,5 maanden (!), mochten we in het weekend van 1 oktober ein-de-lijk weer van start! Op het mooie circuit van Genk ging ik nog strijden voor de algemeen derde plek in het Nederlands Kampioenschap. Het beloofde dus een spannende race te worden! Op vrijdag was het een ontzettend mooie en warme dag. We reden die dag nog geen toptijden, maar we wisten ook dat het zondag totaal ander weer zou worden.

Zaterdag heeft het vanaf ‘s nachts tot 4 uur in de middag geregend. Aan een stuk door bleef het uit de hemel komen, dus natuurlijk met regenbanden het circuit op. Gelukkig was het met de kwalificatie droog, want in de regen kwamen we toch wel wat tekort. Tijdens de kwalificatie werd ik 5e, met 0,04 seconde achter de nummer vier. Dat moesten dus wel leuke wedstrijden gaan worden zondag.

En dat werd het ook! De eerste start na ruim twee maanden ging eigenlijk heel goed. Maar de rijder op de voorste startrij was zo groot dat ik de lampen van de start niet kon zien. Dus toen ik wat naar links ging, omdat ik verwachtte dat ze al uit waren, zag ik nog de rode lampen aanstaan. En tegelijkertijd zag ik mijn band op de witte lijn, en dat mag niet. Dus eigenlijk voordat de race officieel was begonnen, wist ik dat ik al strafseconde zou krijgen. Met de start verloor ik ook nog één plekje, maar deze maakte ik snel goed. Na een aantal rondes was het ook duidelijk, ik had drie strafseconde gekregen. Ik probeerde dus om zo ver mogelijk bij mijn achterblijvers weg te rijden, maar dat viel niet mee. Het was een wedstrijd waarbij ik veel van positie gewisseld heb met de nummer 6. In de laatste ronde kwam hij mij weer voorbij, maar door een klein foutje, haalde ik hem in de allerlaatste bocht voor de finish weer in! Ik kwam als vijfde over de finish, maar door mijn strafseconden moest ik de tweede race als 8e starten. Deze start ging goed en kon al meteen een plekje pakken. Maar al snel merkte ik dat de kart niet goed lag en ik kon mijn voorgangers maar heel moeilijk bijhouden. Heel lang heb ik op positie 7 gereden, totdat de rijders voor mij gingen vechten. Doordat er twee van de baan zijn geduwd en er daarvoor één rijder ook straf heeft gekregen, ben ik uiteindelijk vierde geworden. En toen brak de allerlaatste manche van dit seizoen aan! De start ging niet helemaal zoals ik zou willen en verloor een aantal plekjes. Deze kon ik gelukkig al snel weer terugpakken in de race. De kopgroep bleef lang bij elkaar en toen de nummer 1 ging verdedigen al helemaal, na ongeveer een ronde reden ongeveer negen rijders bumper-aan-bumper. Hierdoor tikte ik de rijder voor mij per ongeluk aan en ging hij rond. Na nog een heel aantal rondes allemaal ontzettend dicht achter elkaar te rijden, kwam ik als vierde over de finish. Helaas kreeg ik 3 seconde voor het tikje dat ik had uitgedeeld, waardoor ik weer 8e werd.

Het was een weekend met leuke races, waarbij ik veel geleerd heb. Helaas hebben de strafseconden met niet geholpen om algemeen derde te worden in het kampioenschap. Nu gaan we de winterstop in, maar daarin gaan wij natuurlijk niet stil zitten. We gaan hard trainen om volgend jaar weer vooraan mee te doen in de DD2 klasse. En natuurlijk wil ik ook dit jaar weer alle sponsoren en fijne mensen om ons heen bedanken!

Leave a Reply