Tweede keer Berghem, tweede BeNeFit League

In het weekend van 18 augustus stond de volgende wedstrijd van het NK op de planning na een zomerstop. Deze wedstrijd vond wederom in Berghem plaats, maar wel met een andere layout dan de wedstrijd aan het begin van dit seizoen. En tevens was dit de tweede wedstrijd van de BeNeFit League, hierbij werken Nederland en België samen, waardoor veel startvelden ook groter zijn. En dat gold ook bij ons, de DD2 startte in Berghem met 23 coureurs! 

Het beloofde een wisselend weekend te worden qua weer. De vrijdag was de hele dag droog, maar zaterdag werd het al wisselvalliger. De eerste vrije training begon droog, maar binnen twee ronden begon het al te regenen. Toch maar doorrijden op slicks, want dit kon ook best op zondag in de race gebeuren. De tweede sessie was een opdrogende baan, vaak niet mijn sterkste punt, dus dat was nog even goed trainen. De rest van de dag bleef het gelukkig droog en ook de kwali konden we op slicks rijden. Ik kwalificeerde mij op een tweede plek, twee tiende achter de nummer 1.

Zondag was het in de ochtend alles behalve droog, het regende nog steeds en de baan was hartstikke nat tijdens de vrije training. Deze training gebruikte we om de nieuwe regenbanden in te rijden voor het geval we die nodig zouden hebben met de race. Aanvang van de pre finale was het alweer een tijdje droog en de baan was aan het opdrogen. Maar met welke banden gaan we rijden..? Vooraan zag je dat de baan hard droogde, maar achteraan zag je niet wat er gebeurde. Kijkend naar de concurrentie en met in het achterhoofd het naderende einde van het kampioenschap waar we met z’n vieren heel dicht bij elkaar staan, besloten we op regenbanden te blijven staan, net zoals bijna iedereen van de DD2. Maar tijdens de formatieronde kwam ik erachter dat dat misschien niet de beste keuze was geweest, de baan was al een stuk droger dan we dachten, maar ach vrijwel iedereen had hetzelfde probleem. De start ging prima, maar in de vierde bocht haalde iemand mij in en dit probeerde ik goed te maken, wat helaas niet de beste keuze was, ik viel hierdoor terug naar een zevende positie. Gelukkig wel nog allemaal dicht bij elkaar. Na een aantal rondes haalde iemand mij in, waar ik zacht gezegd heel verbaasd over was.., maar wat bleek, hij reed wel op slicks. Ze gingen heel hard, maar ook vaak schoven ze eraf omdat het naast de ideale lijn nog erg vochtig was. Net over de helft van de wedstrijd zakte veel coureurs in en kon ik er elke ronde weer eentje inhalen. De laatste ronden werd het nog spannend met dezelfde jongen op slicks die me eerder in had gehaald, gelukkig wist ik hem achter mij te houden en finishte ik als vijfde. En gezien de concurrentie voor het kampioenschap was dat zeker niet verkeerd. De nummer 1 liep wel nog verder uit, maar de andere twee concurrenten finishte op een 8e en 15e plek. 

Tijdens de finale was het droog, dus de keuze voor slicks was niet zo moeilijk. De start ging erg goed en kwam als vierde de eerste bocht uit een ronde later kon ik ook degene voor mij inhalen. De snelheid zat er goed in en een aantal rondes later kon ik ook de tweede positie pakken. Hierdoor kwam ik een aantal bochten op het vuil, langs de ideale lijn, waardoor ik de aansluiting naar de nummer 1 verloor. Gelukkig kon ik de andere rijders wel achter me houden. Na een ronde of drie voelde ik dat de viezigheid van de banden was en kwam de grip terug en toen ging het hard. Elke ronde reed ik een snellere tijd en ik zag de coureur op nummer 1 dichter en dichterbij komen. Het was een race tegen de klok en in de laatste ronde zat ik achterop zijn bumper. Helaas is dit een rijder met veel ervaring en dus ook met verdedigen en het lukte niet om hem nog voorbij te komen. De finale dus op P2! 

En met deze uitslagen ben ik ook tweede geworden in het BeNeFit kampioenschap! Dit bedroeg deze wedstrijd en de wedstrijd in Mariumbourg in Belgie in mei dit jaar. Met nog één wedstrijd te gaan voordat het ticket voor de Grand Finals weer uitgereikt worden, hebben we in Berghem goede zaken gedaan, maar de wedstrijd in Veldhoven zal beslissend en heel spannend worden!

Leave a Reply