Samenvatting seizoen 2020

Wat was 2020 toch een bijzonder en bizar jaar. Corona heeft de boventoon gevoerd in dit jaar en zo ook in de kartwereld. In totaal hebben we dit jaar maar 3 wedstrijden gereden voor het Nederlands Kampioenschap en alle 3 zijn ze verreden op Circuitpark de Landsard in Velhoven. Maar ondanks dit vreemde jaar, waren het geen saaie wedstrijden.

Weekend van 15 en 16 augustus

Het eerste weekend van het seizoen bestond uit twee wedstrijddagen. Eén op zaterdag, met een prefinale en finale en één op zondag met ook een prefinale en finale. De trainingen op zaterdag gingen goed en het zag er veel belovend uit, maar toen op zaterdag… stond opeens één van de beste karters ter wereld op onze startgrid, Bas Lammers. Hij is meerdere malen wereld- en europeeskampioen geworden in de KZ klasse, de snelste klasse binnen het karten en fabrieksrijder voor Sodi Kart. Tjaa gaat er een overwinning inzitten met zo’n tegenstand..? We gaan het proberen!
De kwalificatie op zaterdag begon met een P4 met 0.3 seconde achter de nummer 1. De start ging goed en ik kon opschuiven naar P2, ik had Bas Lammers in mijn vizier! Helaas was hij in de eerste rondes al te ver weg gereden om nog echt mee te gaan strijden. De race ging lekker en ik kon goed mijn tweede positie vasthouden. Tot in ronde 11 (van de 18). Veldhoven is een baan waar het erg stoffig is en zodra iemand van de baan afgaat ontstaat er één grote stofwolk wat op de baan terecht komt. En dat was waarschijnlijk een ronde daarvoor bij iemand gebeurd. Ik zag de nummer 1 ook wat wijd gaan, maar dat was te kort bij om er zelf op te anticiperen, de eerste bocht na start/finish was ontzettend glad door het vele zand en ik gleed zo van de baan af, het zand in. Hierdoor verloor ik 4 plekken.. ontzettend balen en ik heb de posities in de laatste rondes niet meer terug kunnen pakken. Door een uitvaller ben ik als 5e over de finish gekomen.
De finale, dat was me een spannende! Ook nu ging de start weer ontzettend goed en lag ik in de tweede ronde al op P3. En toen begon het gevecht met rijder Dzhanibekyan. In ronde 9 haalde hij mij in, waarna ik heb vijf rondes later weer terug kon pakken. Helaas was dat voor korte duur, want een ronde later lag hij alweer voor. In de laatste ronde maakte hij een foutje en kon ik hem nog inhalen, dus als derde over de finish en op naar het podium!

De kwalificatie op zondag begon niet erg lekker met een P5 en bijna negen tiende achter de nummer 1. En toen begon de prefinale en dat was me een saaie race. Met de start kon ik één plek goedmaken en daarna heeft de gehele top 8 in een treintje achter elkaar aan gereden, 0,0 inhaalacties. En helaas zag de finale er niet veel anders uit, achter in het veld is er genoeg gebeurd, maar vooraan was het weinig. In de openingsrondes waren de nummer 2 en 3 met elkaar in gevecht en kon ik mooi aansluiten en zo in de vijfde ronde een inhaalactie maken voor P3 en zo ben ik uiteindelijk ook over de finish gekomen.

Al met al een goed begin van het seizoen met beiden races op het podium!

 

Weekend van 11 oktober
Op zondag 11 oktober begon de dag nat. Tijdens de kwalificatie was de baan opdrogend en dat blijft voor mij een van de lastigste condities. De kwalificatie was dan ook wat teleurstellend met een P4. En als er één baan is waar je normaal gesproken écht niet aan de buitenkant wil starten is het Veldhoven. De eerste bocht zit erg kort na de start/finish lijn en gaat direct naar rechts, dan volgt er een lang recht stuk en is de eerst volgende bocht weer naar rechts. Je bent dus heel vaak in je nadeel aan de buitenzijde. Maar deze start niet, de start ging ontzettend goed en lag na de eerste bocht al 2e. Dit heb ik een aantal rondes vol kunnen houden, maar werd toen ingehaald en ben ook als derde over de finish gekomen. Echter omdat de nummer twee drie strafseconde had gekregen, schoof ik door naar P2.
De start van de finale dus ook weer aan de buitenkant… maar ook nu ging de start heel goed en kon ik mijn tweede plek behouden. In de derde ronde kon ik zelfs opschuiven naar de eerste plek. Helaas kon ik dit maar drie rondes vasthouden en werd toen ingehaald. Ik ben ook als tweede gefinisht en overall dus een mooi eindresultaat voor dit weekend.

Toen niet wetende dat dit de laatste wedstrijd van het seizoen zou zijn. Er stonden nog wedstrijden in november en december gepland, maar ook die zijn door corona afgelast. Dit was dus de laatste wedstrijd van 2020 en betekende uiteindelijk voor mij dat ik Nederlands Kampioen ben geworden en wederom een ticket voor de Grand Finals in Portimao, Portugal.

De Grand Finals zouden verreden worden van 23 tot en met 30 januari 2021 in de hoop dat de coronamaatregelen zouden versoepelen. Vliegtickets geboekt, hotel gereserveerd, veel getraind, via youtube de baan al bekeken en de organisatie die alles al had opgebouwd. Helaas heeft de organisatie één week voor de start van de Grand Finals moeten besluiten om ze niet door te laten gaan. En omdat er ontzettend veel voorbereiding zit aan dit grote evenement is het besloten om het volledig te cancelen en dus niet meer in te halen. Dit betekende ook dat het ticket dat ik in 2020 heb behaald kwam te vervallen en géén garantie is dat ik in 2021 opnieuw naar de Grand Finals mag. Natuurlijk een ontzettende tegenvaller!

Het was een vreemd jaar en natuurlijk niet een seizoen zoals gehoopt. Maar alsnog ontzettende dank aan Paauwer Racing Team voor de ondersteuning, mijn vader voor het sleutelen, de supporters die er in mindere mate bij mochten zijn, maar ook vanuit thuis alles gevolgd hebben en natuurlijk de organisatie om in deze gekke tijd toch wedstrijden te organiseren.

Leave a Reply